top of page

LA PSICOMOTRICITAT I LA SEVA PRESÈNCIA EN EL CURRÍCULUM

PSICOMOTRICITAT

"L'educació és l'arma més poderosa per canviar el món" Nelson Mandela

Què diu el currículum?

Descarrega't en format .pdf, el currículum del segon cicle d'Eduacació Infantil;

DECRET 181/2008 DOGC núm. 5216, d'ordenació dels ensenyaments del segon cicle de l'Educació Infantil

La motricitat ha estat definida per nombrosos autors que l’han estudiat des de diferents perspectives, tant cognitives, perceptives, el llenguatge, les sensacions, de tipus neurològic,…

 

Després de revisar les diferents concepcions trobem quatre components bàsics per entendre que és la motricitat i que tenen una relació tan estreta dins de la mateixa que qualsevol modificació en un d’ells, automàticament afecta a la resta dels components. Així la motricitat implica l’aspecte cognitiu, les característiques orgàniques i físiques, les condicions de l’entorn i el propi moviment.

 

Prenent com a base aquests quatre aspectes podem entendre la motricitat com una relació bidireccional entre moviment i psiquisme on les condicions del mitjà i les característiques físiques incideixen de forma decisiva. Per tant les propostes motrius que plantejo han de tenir en compte les relacions directes que s’estableixen entre aquests quatre components, suposant tenir controlades variables com la dificultat cognitiva en la resolució de l’acció motriu, les característiques físiques dels alumnes, les condicions de l’entorn (material, espacial i temporal) i el propi moviment, és a dir, la dificultat en l’execució del mateix.

1. Aprendre a ser i actuar d’una manera cada vegada més autònoma.

2. Aprendre a pensar i a comunicar.

3. Aprendre a descobrir i tenir iniciativa.

4. Aprendre a conviure i habitar el món.

El currículum ve reflectit en el Decret 181/2008, pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyament del segon cicle de l’educació infantil.

 

Els objectius de cicle precisen les CAPACITATS que els infants han d’haver desenvolupat en acabar el segon cicle de l’educació infantil, en relació amb continguts de les àrees i els criteris d’avaluació.

 

El desenvolupament de les capacitats és el resultat del que s’aprèn. Així, doncs, al llarg de l’etapa de l’educació infantil els infants hauran d’anar desenvolupant les capacitats a l’entorn dels eixos següents:

©  2015 per ALBA NOGALES TORRES. Creado con Wix.com

bottom of page